Dollarkoers.nl

Wist je dat je ook kunt beleggen met geleend geld? Dit kan namelijk leiden tot een extra rendement, of je nu leent van een bank of je eigen BV. De huidige rente is op dit moment laag en daarom kan het aantrekkelijk zijn om te lenen. Stel: je belegd dit geleende geld en er ontstaat een hoger rendement dan de betaalde rente, dan is er dus sprake van een zogenaamde hefboomwerking. Hoe werkt dat beleggen met geleend geld dan precies? We leggen het je uit.

Hoe werkt de hefboomwerking?

Stel, je hebt € 1.000.000 vrij belegbaar vermogen. Je leent € 500.000 extra tegen een rente van 1%, zodat je  € 1.500.000 kunt beleggen. Het rendement op je beleggen bedraagt 7%. Door aanvullend te lenen heb je met je vermogen van € 1.000.000 een rendement gemaakt van 10%, te weten € 100.000/€ 1.000.000 in plaats van een rendement van 7%. Er is hiermee dus 3% extra rendement gegenereerd. Hoe meer je leent hoe hoger de hefboom. Maar.. Beleggen met geleend geld kan ook een keerzijde hebben. Bijvoorbeeld als het rendement -7% is. Dan heb je na de berekening 4% meer verlies gegenereerd dan als je niet zou hebben geleend.

Waar kun je geld lenen?

Stel, je bent van plan om geld te gaan lenen. Dan kun je dit doen bij een externe partij, zoals Krediet.nl, maar ook van je eigen BV. Los van de bovenstaande genoemde hefboomwerking, kan lenen van je eigen BV of een bank ook een fiscaal voordeel met zich meebrengen. Doordat je leent neemt het vermogen privé niet extra toe en is er geen extra vermogensrendementsheffing (box 3) verschuldigd. Omdat box 3 een forfaitaire belasting is, is het extra rendement wat je maakt zodanig belastingvrij.

Conclusie

Beleggen met geleend geld kan leiden tot een extra rendement. Zeker met de actuele lage rente kan lenen aantrekkelijk zijn. Wel is het verstandig om na te gaan of dit rendement ook echt nodig is om de doelen te bereiken of is het eerder een groter risico?

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *