Dollarkoers.nl

Ben jij al bekend met NFT’s? NFT’s zijn tegenwoordig steeds populairder en komen vanuit de crypto wereld. Hoewel het voor sommige een erg bekende term is, kan het voor velen nog erg onbekend zijn. De NFT’s hebben verschillende voor- en nadelen. Maar wat zijn NFT’s nu? En wat zij de voor- en nadelen? Hieronder staat meer beschreven hierover!

Wat is nu een NFT?

NFT staat voor ‘non-fungibile token’. De token is anders dan de bekende Bitcoin. Net als bij een Bitcoin kun je een NFT kopen of verkopen, maar dit gaat wel op een andere manier. Je krijgt bij het kopen van een NFT namelijk een heel ander voorwerp terug. Je kunt bij en NFT een digitaal product aanschaffen. Hierbij kun je denken aan een schilderij. Zo weet je bijvoorbeeld dat het originele schilderij van De Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam ligt. Wel zijn er veel kopieën van De Nachtwacht te vinden. Om ervoor te zorgen dat een digitaal product origineel bewaard kan worden, maak je gebruik van een blockchain bij een NFT. Hierdoor kan achterhaald worden of het een origineel product is. 

Waarom een NFT?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is een NFT te vergelijken met een schilderij. Het is als het ware kunst, waarbij er waarde aan zit. De digitale kunst is online beschikbaar. Iedereen kan de kunst bekijken en daarnaast downloaden. Wanneer je een NFT in bezit hebt, bezit je als het ware de waarde. Hoewel veel mensen de kunst kunnen bekijken zijn er maar een paar uitverkorenen die de kunst ook echt in bezit hebben. Het is elektronisch bezit wat vastgelegd wordt op een blockchain. 

Een digitaal bezit

Je ziet steeds meer uitbreiding in elektronische bezitten. Toch is het de vraag in hoeverre we nu echt in het bezit zijn van deze elektronische producten. Op het moment dat een digitaal product van jou is en van niemand anders, noemen we dit bezit. Op het moment dat het elektronische bezit meer tegen het bezit in de echte wereld zit, behoort dit niet altijd tot de digitale bezitten. Vooral veranderen van plaats van digitale bezittingen is moeilijk. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het verkopen van iets op een game via marktplaats. Hierbij kun je erg moeilijk elektronische bezittingen verplaatsen. 

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je een artiest bent en graag je werk wil verkopen, kun je dit goed doen door middel van het creëren van een NFT. Door bijvoorbeeld een stripverhaal of doodle om te zetten in een NFT, kan dit je veel geld opleveren. 

Wat zijn de nadelen?

Hoewel het allemaal erg positief lijkt, kennen NFT’s ook enkele nadelen. Zo kan het verhandelen van NFT’s een ecologische impact hebben op klimaat en ongelijkheid. Het klinkt misschien erg gek, want hoe kunnen digitale producten nu slecht zijn voor het klimaat. Doordat er gebruik wordt gemaakt van blockchain met handelstransacties heb je erg veel energieverbruik. Mensen willen natuurlijk graag bij blijven, maar de een kan dit beter dan de ander, waardoor hierin verschillen ontstaan.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *