Dollarkoers.nl

Teveel cash geld, wat nu?

Als je een beetje het nieuws hebt gevolgd de laatste tijd (of gewoon eens naar je financiën hebt gekeken), weet je dat de economische situatie in ons land veel te wensen overlaat.

Om te beginnen is er al jarenlang een zeer lage rente op spaarboekjes, waardoor spaargeld amper nog iets opbrengt. Sterker nog, door maandelijkse kosten op een bankrekening moet je al over een bepaalde grote som beschikken om geen verlies te maken!

Hier komt ook nog bij dat we momenteel met een zeer hoog inflatiecijfer zitten.

Doorheen Europa zien we cijfers zoals 7%, 9%, en in Nederland loopt het zelfs naar de 12% toe! Dergelijke cijfers hebben we al decennialang niet meer gezien, en het lijkt er niet op dat deze trend binnenkort zal stoppen of zich zal omkeren.

Waarom we in deze situatie zitten is een ingewikkelde zaak, en valt in feite buiten de inhoud van dit artikel, maar je kan wel raden dat de nasleep van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne er veel mee te maken hebben.

Het grote probleem

Door de absurd lage rente op spaarrekeningen en de hoge inflatie, komen veel Nederlanders voor het volgende probleem te staan: hun cash geld verliest sterk in waarde.

Door inflatie verlies je immers aan koopkracht, want als de inflatie bijvoorbeeld 5% is, dan zal je volgend jaar 5% minder producten kunnen kopen dan je dit jaar had kunnen doen met dezelfde som geld.

Als je dus veel cash geld hebt, of het nu in contante briefjes is of ergens op een bank, word je elk jaar iets armer.

Hoe meer cash geld je hebt, hoe sterker dit principe geldt.

Nu, te veel cash geld hebben is zeker geen “probleem” zoals geen cash geld hebben zou zijn, maar toch is het niet aangenaam om in die situatie te zitten … want je kan er zeker iets aan doen.

Veel mensen in deze situatie kijken dan ook naar alternatieven, en dan komt beleggen meteen naar voren.

Maar … waar te beginnen? In wat kan je best investeren? Hoe spendeer je je cash geld het beste? 

De eerste stappen

Voordat je al je cash geld halsoverkop in een bepaald beleggingsinstrument gooit en denkt dat de kous daarmee af is, zijn er een aantal principes die je moet begrijpen en stappen die je moet nemen.

Te veel cash hebben leidt tot waardeverlies jaar na jaar, maar dat wil niet zeggen dat je geen cash moet hebben.

Het eerste wat je dus met je cash moet doen is een noodfonds opstellen. Dit is een som geld die je apart zet en waar je meteen aan kan, dus wellicht op een zicht- of spaarrekening op de bank.

Dit fonds heeft 1 doel: je helpen in noodgevallen. Als er onvoorziene grote kosten voorvallen, als je je job verliest, of als er eens een ongeluk gebeurt of iets dergelijks, kan je dit noodfonds aanspreken.

Doorgaans is 6 tot 12 keer je maandelijkse kosten genoeg voor een dergelijk noodfonds.

Daarnaast kan je je cash geld ook gebruiken om eventuele schulden af te betalen, zoals een hypotheek.

Als je een noodfonds hebt en schuldenvrij bent, zit je al in een degelijke situatie en kan je gaan kijken wat je met de rest van je cash geld kan aanvangen.

De twee grote opties zijn actief beleggen, en passief beleggen.

Beide hebben voor- en nadelen en kunnen geschikt zijn voor jou afhankelijk van je situatie.

Voor we deze twee opties van dichterbij bekijken, moeten we zeker vermelden dat beleggen in bijna alle gevallen een risico met zich meebrengt: je kan geld verliezen.

Maar … cash geld niet beleggen en het gewoon op een spaarrekening houden komt, in dit economisch klimaat, met een gegarandeerd verlies aan waarde.

Actief beleggen

Met actief beleggen bedoelen we je geld investeren in bepaalde zaken en daar dan echt actief en regelmatig mee bezig zijn.

Een prima voorbeeld hiervan is vastgoed aankopen (zoals een huis, appartement of bedrijfsgebouw) en dit ofwel verkopen voor winst (na het eventueel op te knappen) ofwel het te verhuren voor een inkomen van de huur (wat je hypotheek kan afbetalen).

Beide zijn prima opties, maar hou er rekening mee dat je er niet alleen veel mee bezig zal moeten zijn – tenzij je het gewoon aankoopt, er niets meer mee doet en hoopt op een waardestijging doorheen de jaren – en dat het ook nog eens een stevige som zal vergen op voorhand.

Je kan ook aan “trading” doen: bepaalde beleggingsinstrumenten kopen aan een bepaalde prijs en die op korte termijn terug verkopen, hopelijk aan een hogere prijs. 

Het voordeel hiervan is dat je met kleine sommen geld kan beginnen, en dat je in principe heel veel winst kan maken.

Het nadeel is dat je wel wat onderzoek en voortdurende analyse zal moeten doen, en dat dit vrij risicovol is voor beginners.

Je kan in heel veel verschillende zaken handelen, en forex trading (vreemde valuta), aandelen op de beurs, opties, CFDs, en cryptocurrency (digitale valuta) zijn de meest populaire mogelijkheden.

Passief beleggen

Passief beleggen is, logischerwijze, heel wat passiever dan actief beleggen.

Het principe is eenvoudig: je koopt iets aan (je belegt erin), en doet er dan min of meer niets meer mee.

Je staat erbij en kijkt ernaar, en gedurende (of na) meerdere decennia kan je de stevige winst incasseren.

Een goed voorbeeld hiervan zijn obligaties: je leent geld aan een overheid of een bedrijf, en die geven je in ruil daarvoor een obligatie, een schuldbewijs.

Gedurende een vooraf bepaalde termijn krijg je dan op (meestal) jaarlijkse basis een bepaalde rente. Na afloop van de termijn krijg je dan ook je oorspronkelijke investering terug.

Dit is volledig passief: na de aankoop van je obligatie moet je niets meer doen, behalve het geld ontvangen. 

Het nadeel is wel dat obligaties in ons land op dit moment niets meer opbrengen.

Andere mogelijkheden zijn aandelen of fondsen (ETFs of indexfondsen) aankopen en die gewoon voor altijd bijhouden.

Je kan hiermee winst maken zowel op het vlak van een stijging in waarde, als met een inkomen door middel van dividenden (een winstverdeling van bedrijven aan de aandeelhouders).

Als je die winst van dividenden dan opnieuw investeert in de fondsen of aandelen (door er meer aan te kopen), wordt het principe van rente op rente actief, en zal je jaar na jaar rijker en rijker worden. 

Passief beleggen komt met heel wat minder risico kijken, en als je het goed aanpakt zal je met een minimum aan moeite een maximum aan rendement halen.

De uitvinder van het indexfonds, John Bogle, heeft in zijn fenomenale boekje The Little Book of Common Sense Investing met heel veel cijfers en data aangetoond dat passief beleggen in brede indexfondsen op lange termijn veruit de meest profijtige en veilige optie is voor amateurbeleggers.

Conclusie

De economische situatie in Nederland is op dit moment nefast voor mensen met veel spaargeld. 

De lage rente en het hoge inflatiecijfer zorgen ervoor dat spaargeld elk jaar minder en minder waard wordt.

Als je te veel spaargeld hebt, kunnen we je aanraden om eerst en vooral een noodfonds op te stellen en je schulden af te betalen, en dan verstandig te beleggen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *