Dollarkoers.nl

De goudstandaard is een begrip van vroeger waardoor het voor veel mensen wellicht als iets onbekends is. Toch heeft de goudstandaard jarenlang enorme impact gehad op de financiën wereldwijd.

Wat is de goudstandaard?

De basis van de goudstandaard is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Een bepaalde valuta wordt gekoppeld aan de waarde van goud. Waar voor de goudstandaard de waarde van een munt gekoppeld was aan de waarde van het metaal die erin verwerkt zat, kreeg valuta na de invoering van de goudstandaard een meer symbolische waarde. De munt zelf werd dus minder waard maar deze was wel om te ruilen voor goud.

Doordat veel landen de goudstandaard introduceerden, werd internationale handel makkelijker. De verschillende valuta’s die aan de goudstandaard waren gekoppeld, kregen nu ook een bepaalde wisselkoers ten opzichte van elkaar.

De introductie van de goudstandaard

Goud werd al jarenlang direct of indirect gekoppeld aan de waarde van valuta. Vroeger werden er namelijk gouden munten uitgegeven die natuurlijk ook een bepaalde waarde aan goud hadden. Toch gaat het hier om de indirecte koppeling tussen de waarde van goud en valuta en niet de directe waarde aan goud die in een bepaalde munt zit. De goudstandaard op deze wijze is meerdere malen geïntroduceerd in verschillende landen. Zo werd deze in 1900 in de Verenigde Staten aangenomen en werd deze door Winston Churchill in 1925 in Groot-Brittannië ingevoerd.

Effecten van de goudstandaard

Het gewenste effect van de goudstandaard introduceren is om economische stabiliteit en een sterke economie te realiseren. Toch is het ook een aantal keer nadelig uitgepakt waardoor de waarde van valuta minder werd. Uiteindelijk werd in 1946 het Bretton Woods systeem geïntroduceerd. Hierbij werd de Amerikaanse dollar aan de goudkoers gekoppeld. Dollars konden omgeruild worden tegen een bepaalde hoeveelheid goud. Dit eindigde in 1971 toen de dollar losgekoppeld werd van de goudstandaard.

De goudstandaard in Nederland

Ook Nederland deed mee met de goudstandaard. Van 1918 tot 1936 was de Nederlandse gulden inwisselbaar voor goud. Na de 2e wereldoorlog deed Nederland ook mee met het Bretton Woods systeem. De gulden werd gekoppeld aan de dollar die op zijn beurt weer gekoppeld was aan de goudprijs. Ook in Nederland kwam in 1971 een einde aan de goudstandaard en werd deze volledig losgelaten.   

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *