Dollarkoers.nl

Is Bitcoin een goede investering in 2024?

Bitcoin (BTC) bestaat ondertussen al ruim een decennium en kent een teleurstellend jaar. In 2021 zag de populaire cryptocurrency een flinke stijging in waarde en behaalde het zelfs bijna een koers van $70.000. Nu hangt de prijs onder de $30.000, ruim de helft minder dan de all-time high. De vraag blijft, past bitcoin in jouw portfolio in 2024 of zijn de risico’s te groot?

Lees in deze blog meer over de mogelijke voordelen van BTC in jouw portfolio in het komende jaar en hoe je on-chain data kunt gebruiken om lange termijn trends te identificeren.

Bitcoin (BTC) als alternatieve investeren

De grote cryptocurrency is een ideale manier om je portfolio te diversifiëren. Ten eerste omdat je jezelf blootstelt aan een nieuwe activaklasse maar ook omdat de munt een goede hedge is tegen inflatie. Zoals je wellicht wel hebt gemerkt is inflatie een probleem voor veel mensen. De kracht van bitcoin is dat het een schaars goed is dat volledig buiten de monetaire eenheden werkt, daarom is het populair onder beleggers als digitaal goud.

On-Chain data gebruiken

Het voordeel van bitcoin is dat alle data op de blockchain volledig inzichtelijk is voor iedereen. Hierdoor kun je als belegger veel data verzamelen over de ontwikkelingen en activiteit op het Bitcoin netwerk en verwachtingen uitzetten over de toekomstige BTC prijs.

Een interessante manier is het analyseren van het miner gedrag. Miners zetten computerkracht in om bitcoin beloning te ontvangen, in ruil daarvoor valideren ze het netwerk en houden ze het grootboek op de blockchain in stand. Des te meer miners concurreren met elkaar, des te hoger de mining moeilijkheidsgraad. In Figuur 1 is te zien hoe de mining moeilijkheidsgraad met een record tempo toeneemt, wat laat zien dat miners veel tijd en geld (in de vorm van energiekosten en elektronische apparatuur) inzetten om BTC te minen. Dit laat zien dat miners verwachten dat bitcoin gaat stijgen in prijs om hun investering in de mining operatie te financieren.

Figuur 1: Bitcoin mining moeilijkheidsgraad (The Young Bitcoin Group)

Historisch gezien zorgen stijgingen in de BTC mining moeilijkheidsgraad (aangegeven met rode pijl) voor een periode van flinke prijsstijgingen van bitcoin (in het groen). De sterke toename in de moeilijkheidsgraad voorspelt dat een mogelijke stijging van de koers op komst is.

Op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg dan het nieuws en de laatste analyses op BlockSpace, de leidende crypto website in on-chain data analyses en cryptocurrency nieuws. Hier vind je dagelijks nieuwe analyses zoals hierboven die je verder kunnen helpen het crypto landschap te navigeren.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *