Dollarkoers.nl

Olieprijs – actuele olie prijs

Wat is de waarde van een vat ruwe olie vandaag?
Beweeg uw muis over de grafiek voor dag-informatie.

Meeste recente prijs: 58,860Bezig met laden van grafiek

Overzicht [ week ] [ maand ] [ jaar ]

Januari 2015

De olieprijs is het afgelopen halfjaar vrijwel gehalveerd, de sterkste daling sinds de recessie in 2008, vanwege zorgen over de overvloedige wereldwijde voorraad en een zwakke vraag. Ook de sterke dollar drukt de olieprijs. Daarnaast drukten tegenvallende macro-data uit China op het sentiment. Ook bleek uit data dat de groei van de economische activiteit in de industriesector verder is vertraagd ten opzichte van een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de industrie over december kwam uit op een niveau van 50,1, versus 50,3 een maand eerder.

Het wereldwijde overaanbod wordt aangewakkerd door een bloeiende schalie-industrie in de VS, waar de binnenlandse productie vorige jaar naar zijn hoogste niveau steeg sinds 1986. Er zijn tekenen dat de Amerikaanse olieproductie stabiliseert, aangezien uit data van de Energy Information Administration bleek dat de olievoorraden vorige week meer dan verwacht zijn gedaald. Echter, de ruwe voorraden in Cushing Oklahoma, het afleverpunt voor Nymex-contracten, steeg met 2 miljoen vaten tot zijn hoogste niveau in tien maanden.

Vrijgave strategische voorraad

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat de komende maand dagelijks 2 miljoen vaten olie op de markt brengen om het wegvallen van de olieproductie in Libië te compenseren. Dat heeft de organisatie 23 juni 2011 bekendgemaakt. Het IEA schat dat door de burgeroorlog in Libië 132 miljoen vaten olie minder op de markt zijn gekomen dan normaal. Die krapte op de oliemarkt dreigt het fragiele herstel van de economie te ondermijnen, aldus de organisatie.

Van de in totaal 60 miljoen vaten die het IEA op de markt brengt, neemt Nederland er bijna 1,2 miljoen voor zijn rekening. Dat bleek donderdag uit een brief van minster Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) aan de Tweede Kamer.

Verkoop tegen marktprijzen

De vaten worden door de beheerder van de Nederlandse strategische voorraad, de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten, verkocht tegen marktprijzen. De huidige voorraad bedraagt volgens de bewindsman 35 miljoen vaten. In de USA gaat de Department of Energy 30 miljoen vaten op de markt brengen. De totale strategische voorraad van de USA bestaat volgens de laatste schattingen uit ruim 720 miljoen vaten. In de USA het het nu al weken merkbaar aan de pomp. De benzine prijzen zakken vrijwel elke dag met een of meer penny’s. Deze 30 miljoen vaten zullen de prijs aan de pomp verder onder druk zetten en laten zakken.

Algemeen

Dagelijks wordt de laatste prijs van een vat ruwe olie toegevoegd aan de grafiek. Met de stijgende olieprijs wordt niet alleen benzine duurder. Ook in lippenstift, matrassen en limonade- of waterflesjes is olie verwerkt. Dat kan allemaal duurder worden. Wat de financiële gevolgen van een hoge olieprijs ook mogen zijn voor consumentenprijzen, één ding is zeker: we ontkomen er de komende jaren niet aan. Alternatieven voor aardolie als grondstof zijn er vrijwel niet. Steenkool zou theoretisch gebruikt kunnen worden, maar de vraag is of we de vuile olie willen vervangen door nog vuilere kolen. En biologische olie (van bijvoorbeeld sojabonen) kent het nadeel dat het kostbare landbouwruimte in beslag neemt en ook dient als voedsel.

Hogere consumentenprijzen als gevolg van duurdere olie houden de consument echter minder bezig dan hogere benzineprijzen. “Voor veel mensen is de olieprijs toch nog steeds de prijs die men aan de pomp betaalt voor een liter benzine”, aldus Cyril Widdershoven, energieconsultant bij Cap Gemini.