Blog

Tendens tot stijgen

Koopjesjagers komen al vast in actie, trendvolgende beleggers wachten op meer bevestiging

Tendens tot stijgen

Op het korte termijn speelveld hebben de Eurostieren het moeilijk. Ze bewegen weliswaar boven de sleepkabel, de candles kleuren vooralsnog wit, maar de swingteller staat in een minstand en de RSI beweegt onder de 50. Anders gezegd, niet alle seinen staan op groen, maar de tendens tot stijgen is wel zichtbaar. Zolang de koers boven afgerond 1,37 beweegt, genieten de bulls het voordeel van de twijfel. Van hen wordt verwacht dat zij toch een nieuwe actiebeweging in de uptrend starten met de intentie de recente weerstand op ruim 1,39 op te zoeken. Als swingteller en RSI meedoen, zijn de stieren los.
Lees verder…

Fed stuurt dollar omhoog

De markt werd opgeschud door de Federal Open Market Committee en men ging met een stofkam door de nieuwe voorspellingen.

Fed stuurt dollar omhoog

De uitkomst was dat de taal vanuit de bijeenkomst veeleer die van een havik dan van een duif was. En dat met name, omdat de lat voor een verrassing - zoals ik eerder al aangaf - bijzonder laag lag. De overgang van een kwantitatieve (6,5% werkloosheid als drempel, etc.) naar een kwalitatieve guidance was verwacht. Lees verder…

Oekraïense crisis EUR/USD

De krantenkoppen worden gedomineerd door de crisis in Oekraïne

Oekraïense crisis EUR/USD

De krantenkoppen worden gedomineerd door de crisis in Oekraïne, die eindelijk duidelijker op het radarscherm van de markten te zien is. Risicobereidheid is duidelijk afgenomen in Azië en tijdens de vroege uren van de handel in Europa, die de week begon na het enthousiaste slot van de beuren in Europa en de VS. Op de valutamarkt vaart onder deze omstandigheden de Japanse yen wel en laat een sterke rally zien waarbij de USD/JPY door de bodem van 101,50 van de laatste drie weken zakt.

Verrassend genoeg verloor de euro onder deze omstandigheden maar een ietsepietsie terrein tegenover de dollar – verrassend, omdat de economische en financiële gevolgen van een escalatie van de crisis Europa veel harder zullen raken dan de VS. De gevolgen voor Europa van een ineenstorting van Oekraïne zijn marginaal omdat, ondanks de grote bevolking van 45 miljoen mensen, de economie van dat land een derde kleiner is dan die van Griekenland. Maar er zouden veel grotere effecten kunnen optreden door de buitenlandse schuld van Oekraïne, die zo’n 100 miljard euro groot is en veel van die schuld afkomstig is van de Europese banken. Lees verder…

Euro hoogste punt 2014

De euro is vrijdag gestegen tot het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds het begin van dit jaar.

Euro hoogste punt 2014

De onverwachte stabilisering van de inflatie in de eurolanden verkleint volgens analisten de kans op een verdere renteverlaging in de eurozone, wat de Europese munt aantrekkelijker maakt ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar. De waarde van de euro steeg vrijdagmiddag tot 1,3813 dollar en stond daarmee voor het eerst sinds 31 december hoger dan 1,38 dollar. Aan het begin van deze maand zakte de wisselkoers nog tot 1,3477 dollar. Uit een eerste schatting bleek vrijdag dat de inflatie in de eurolanden deze maand is gestabiliseerd op 0,8 procent. Economen rekenden gemiddeld op een afname tot 0,7 procent.

Lees verder…

EUR/USD op de weg omlaag?

De Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank kampen deels met dezelfde problemen. Welke kant gaat het op?

EUR/USD op de weg omlaag?

De Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank kampen deels met dezelfde problemen. Maar het in navolging van de Amerikanen opkopen van staatsobligaties, gaat niet werken voor de ECB. Stel, je economie krijgt met de ergste crisis te maken in bijna een eeuw. De huizenmarkt stort in elkaar, de werkloosheid schiet omhoog, de stemming is beroerd en het toekomstperspectief zwart. Wat doe je dan als de centrale bank van zo een land?

Dit is geen hypothetische vraag, maar datgene waar de Fed mee te maken heeft gehad eind 2008. De bank verlaagde de rente naar 0 procent. Toen dat onvoldoende bleek te zijn om de economie op te peppen, ging het heilige verbod in het land der centrale bankiers overboord, namelijk ‘gij zult geen begrotingstekort financieren’. Het quantitative easing was geboren. Stel nu: een andere centrale bank krijgt te maken met precies dezelfde situatie, alleen komt daar nog eens bij dat het voortbestaan van de munt, de bestaansreden van die centrale bank, im Frage komt. Ook geen hypothetische situatie maar werkelijkheid voor de eurozone en de Europese Centrale Bank (ECB). De bank ging ook de officiële rente kortwieken en, zij het beperkt en gericht, staatsobligaties opkopen. Lees verder…