Dollarkoers.nl

Bitcoin voor beginners; alles wat je wil weten over bitcoin

Crypto lening

Termijn zoals crypto, cryptocurrency en bitcoin hoor je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Hoewel cryptocurrency en bitcoin steeds populairder worden. Blijft het voor veel mensen ook een ver van mijn bed show. Vragen als; Wat is bitcoin? Wat kun je met bitcoin? En hoe zet je deze munt verantwoord in? Zijn een greep van de vele vragen die mensen hebben die niet bekend zijn met crypto en bitcoins. In dit artikel gaan we dieper in op de bitcoin en vertellen wij jou alles wat je wil weten over deze virtuele munt.

Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een virtuele munt die je kunt inzetten als betaalmiddel. De bitcoin is bedacht door Satoshi Nakamoto. Hij/zij of het bedrijf (want niemand weet tot op heden wie of wat Satoshi Nakamoto is) was van mening dat er te veel macht ligt bij grote partijen zoals banken. Tegenwoordig wordt bijna alles digitaal betaald. Met je pinpas, creditcard of mobiele telefoon is betalen immers een fluitje van een cent. Steeds meer mensen waaronder Satoshi Nakamoto vinden het nadeel hier echter van dat we afhankelijk zijn van een financiële instelling (bijv. de bank). Zij houden in de gaten of betalingen eerlijk verlopen en of er geen fraude gepleegd wordt. Dat moet anders kunnen. De bitcoin is dan ook ontwikkeld om een onafhankelijk geldsysteem of betaalmiddel te zijn. Je kan bitcoin eigenlijk zien als een digitale vorm van cash geld. Je kunt namelijk waarde uitwisselen zonder dat daarvoor een andere partij, zoals een bank nodig is. Via bitcoin koers kun je dagelijks de waarde van de virtuele munt zien. De waarde kan namelijk per dag verschillend zijn. De koers van de bitcoin draait om vraag en aanbod.

Hoe werkt Bitcoin?
De transacties die gedaan worden met bitcoins worden geverifieerd en uitgevoerd door een netwerk van computers. Doordat een bitcoin bestaat uit een uniek aantal cijfers/codes kan deze nooit twee keer uitgegeven worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een blockchain technologie. Wanneer je een aankoop gaat doen met een bitcoin werkt dit als volgt:

–        Vanuit je wallet (waar je je bitcoins in bewaard) stuur je de bitcoin(s) naar een ontvanger.

–        De nodes van het bitcoin netwerk controleren vervolgens of jij voldoende saldo hebt.

–        Wanneer je voldoende saldo hebt, wordt de transactie goedgekeurd.

–        De bitcoin blockchain wordt iedere 10 minuten geüpdatet. Zodra dit gebeurd wordt het saldo van jou en de ontvanger geüpdatet.

Hoe kom je aan Bitcoins?
Dan natuurlijk de allerbelangrijkste vraag. Hoe kom je aan een bitcoin? Dit kan op verschillende manieren:

–        Bitcoins kopen van een bezitter. Dit wordt ook wel gezien als de makkelijkste manier om aan bitcoins te komen. Je kunt dit het beste doen bij een crypto broker. De meest bekende van Nederland is Bitvavo.

–        Bitcoins accepteren voor de verkoop van diensten of goederen. Je kunt natuurlijk ook aan crypto komen door dit te accepteren als betaalmiddel op jouw goederen of diensten. Hiervoor is het handig om zelf al in het bezit te zijn van bitcoins omdat je deze bewaard in een wallet. Deze wallet heb je nodig om betalingen te ontvangen en eventueel terugbetalingen te kunnen doen. Het is overigens belangrijk om te weten dat de belastingdienst nog geen bitcoins accepteert. Wanneer je dus je BTW aangifte doet of je inkomstenbelasting invult dan betaal je dit in euro’s.

–        Bitcoins minen. Het minen van bitcoins wil eigenlijk zeggen het proces waarbij geldige blocks worden gemaakt die vervolgens transactiegegevens toevoegen aan het openbare grootboek van Bitcoin. Dat wordt ook wel een blockchain genoemd.  Het zelf minen van bitcoin is ontzettend gecompliceerd en het is dan ook vrijwel onmogelijk om dit zelf te doen.

Wat kun je met Bitcoins?
Misschien vraag je je af wat je nu eigenlijk met bitcoins kan? In de meeste supermarkten kun je immers niet met bitcoins betalen. Toch zijn er tal van mogelijkheden waarbij je bitcoins als betaalmiddel kan gebruiken:

–        Om spullen te kopen. Dat is natuurlijk een vrij breed begrip. Je zal dan zelf ook altijd moeten kijken of een bedrijf bitcoins accepteert. Het aantal bedrijven dat dit accepteert groeit enorm. Zo kun je bij thuisbezorgd.nl bijvoorbeeld al met bitcoins betalen. Check altijd de betaalmogelijkheden wanneer je een online bestelling plaatst.

–        Je kunt bitcoins gebruiken voor internationale transacties. Het voordeel hiervan is dat je niet na hoef te denken over de wisselkoers. Ook staat het bedrag met een betaling in bitcoins binnen enkele minuten op de rekening van de ontvanger. Bij een internationale overschrijving kan dit al snel een of meerdere dagen duren.-        Bitcoin als investering. Er zijn veel mensen die denken dat bitcoins alleen maar meer waard worden. Bitcoins worden dan ook vaak aangeschaft als investering om bijvoorbeeld later met winst door te verkopen. 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *